Over Babette

Babette Peters @ work

Als je me zou kennen
zou je weten dat…

  • ik geen horloge draag maar wel graag op tijd ben
  • de keukentafel altijd vol ligt met stapels tijdschriften en boeken
  • ik altijd lach om mijn eigen (woord)grapjes
  • ik het dopje altijd op de tandpasta doe
  • bij ons thuis Bokkepootjes de koektrommel niet halen
Gereedschappen

Welke opleidingen en ervaringen ik heb?

Hoe het begon

Als kind mocht ik bij mijn moeder op de naaikamer de grote karaf met knopen omkiepen en kon het sorteren beginnen! Knoopjes op kleur, vorm en materiaal: allemaal bijzondere schatten. Ook ging er geen dag voorbij dat ik niet aan het tekenen, schilderen of knutselen was als kind. Terugkijkend was dit naast een mooie herinnering ook een voorbode voor de toekomst.

Na diverse opleidingen en verschillende jaren van het ontwerpen van diverse producten (o.a. fietstassen, kleding, beenmode, sjaals en homewear) in grote oplage en continue tijdsdruk begon het steeds meer te knagen…Ik miste het ontwerpproces waar ruimte is voor spontaniteit.

Hergebruik en Ambacht

Het ontwerp laten ontstaan door echt materiaal in je handen te hebben. Ook de waarde van wat iets kost om te laten maken vond ik helemaal uit proportie. Ik werd me steeds meer bewust van al het beschikbare materiaal wat een 2e leven waard was en veel te makkelijk weggegooid werd.

De tijd was rijp om op mijn eigen manier verder te gaan. Een werkwijze waar uniek mogen zijn, hergebruik en ambacht ontzettend belangrijk zijn.

Als ik nu een “oud” stuk leer in mijn handen heb stel ik de vraag wat wil je worden? Dan begint de zoektocht naar vorm, kleurencombinatie en de bijpassende fournituren.

Door technieken met elkaar te vermengen ontstaat er een nieuw beeld. De vaak arbeidsintensieve bewerkingen en beschikbaar materiaal maken van iedere accessoire een uniek stuk.

Atelier

Mijn atelier is een schatkamer vol materiaal wat ligt te wachtten op een nieuw leven. Voor mij staat de tijd stil als ik aan het werk ben in mijn atelier, ik kan helemaal opgaan in het zoeken naar de juiste combinatie van vorm, materiaal en kleur.

Het blijft een magisch moment als de aparte delen bij elkaar komen door het stikken en er een driedimensionale vorm ontstaat. Daarvoor was alles nog plat.

Tastbare momenten creëren

Ik ben van nature uit een perfectionist en vind de afwerking en details erg belangrijk. Dit kost tijd, maar is het meer dan waard. Naast dat het er mooi uitziet heeft het ook een praktische kant: alles blijft goed in elkaar zitten en heb je er jaren plezier van.

Het mooiste moment vind ik als je de klik ziet ontstaat tussen een accessoire en de nieuwe eigenaar /eigenaresse. Ze hebben elkaar gevonden, het is liefde op het eerste gezicht! Op dat moment weet ik dat mijn werk in goede handen is.

Met mijn werk creëer ik tastbare momenten van rust, waarmee verwondering en het besef van waarde weer een plek krijgen in de huidige maatschappij.